HAKIM NAZLAN DISIASAT KERANA WANG RM 1 JUTA DALAM AKAUNNYA

 


Nampaknya kontroversi yang menyelubungi hakim dalam kes SRC International Najib Tun Razak, Mohd Nazlan Mohd Ghazali, bukan hanya mengenai konflik kepentingannya yang tidak diisytiharkan. Kini terdapat siasatan berhubung wang RM1,036,127.40 yang tidak dapat dijelaskan yang secara mencurigakan muncul dalam akaun Maybanknya bernombor 564016720433.


Wang ini masuk semasa Nazlan menjadi peguam agung kumpulan dan setiausaha syarikat Maybank. Dan disyaki ia terikat dengan keputusan yang dibuat Maybank untuk mewujudkan SRC International. Minit mesyuarat 1MDB mendedahkan bahawa cadangan untuk membentuk SRC datang daripada Maybank dan bukan daripada Najib, seperti yang dinyatakan oleh hakim Nazlan dalam penghakiman bertulisnya tentang mengapa beliau mendapati Najib bersalah

Dalam penghakimannya, Nazlan berkata Najib mencipta SRC sebagai cara untuk mencuri wang 1MDB. Kini terbongkar bahawa cadangan penubuhan SRC datang dari Maybank dan bukannya dari Najib. Dan ini direkodkan dalam minit mesyuarat 1MDB.


Oleh itu penghakiman Nazlan adalah cacat. Dan fakta bahawa Nazlan menggunakan alasan ini sebagai salah satu sebab untuk mendapati Najib bersalah menimbulkan dakwaan perbicaraan yang cacat, bukan sahaja dicemari oleh konflik kepentingan Nazlan tetapi juga oleh alasan mengapa dia mendapati Najib bersalah.


Dikatakan wang tunai RM1,036,127.40 yang Nazlan masukkan ke dalam akaun Maybanknya adalah sebahagian daripada RM2 juta yang diterima daripada Jho Low untuk "perkhidmatan yang diberikan". Apakah perkhidmatan ini dan memandangkan Jho Low dikaitkan dengan 1MDB adakah ini tidak menimbulkan konflik kepentingan yang serius?


Masa yuran "perkhidmatan yang diberikan" menjadikannya mustahil untuk menafikan sebarang konflik kepentingan. Tarikh itu bertepatan dengan tarikh pinjaman RM6.17 bilion 1MDB dan keputusan yang dibuat 1MDB mengenai pengambilalihan Tanjung Energy Holdings Sdn Bhd. Hakim Nazlan adalah sebahagian besar daripada rompakan wang 1MDB yang melibatkan Jho Low, Jasmine Loo, Terence Geh dan Tim Leissner

Turut terlibat dalam latihan ini ialah Jho Low, Jasmine Loo, Terence Geh dan Tim Leissner, semua yang terlibat dalam rompakan wang 1MDB. Dan Nazlan adalah sebahagian daripada kumpulan pencuri ini.


Nazlan bukan sahaja sepatutnya hilang kelayakan mendengar kes SRC, malah perbicaraan itu harus diisytiharkan sebagai salah laku dan Nazlan harus ditangkap dan didakwa atas kesalahan rasuah.


Mengapa Nazlan tidak dipanggil oleh SPRM untuk menjelaskan RM2 juta yang diterimanya daripada Jho Low? Nampaknya Nazlan melakukan konflik kepentingan bukan sahaja dalam perbicaraan SRC Najib tetapi juga dalam keputusan untuk mewujudkan SRC, dan keputusan berhubung pinjaman RM6.17 bilion dan pemerolehan Tanjung Energy Holdings Sdn Bhd.


Tunggu apa lagi, MACC?

SUMBER DI SINI

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.