PANEL HAKIM MENDENGAR JUDICIAL REVIEW KES SRC DIRAGUI


Tan Sri Shafee menegaskan beliau yakin dengan merit kes dan asas untuk disemak semula kes SRC melalui asas bahawa Datuk Seri Najib tidak diberi perbicaraan yang seadilnya. 

Terdapat 3 isu utama yang dibangkitkan oleh Tan Sri Shafee di hari pertama judicial review kes SRC Datuk Seri Najib 

Isu yang pertama, ialah 𝐇𝐚𝐤𝐢𝐦 𝐲𝐚𝐧𝐠 𝐣𝐮𝐧𝐢𝐨𝐫 𝐭𝐢𝐝𝐚𝐤 𝐬𝐞𝐩𝐚𝐭𝐮𝐭𝐧𝐲𝐚 𝐬𝐞𝐦𝐚𝐤 𝐤𝐞𝐩𝐮𝐭𝐮𝐬𝐚𝐧 𝐲𝐚𝐧𝐠 𝐝𝐢𝐛𝐮𝐚𝐭 𝐨𝐥𝐞𝐡 𝐡𝐚𝐤𝐢𝐦-𝐡𝐚𝐤𝐢𝐦 𝐲𝐚𝐧𝐠 𝐥𝐞𝐛𝐢𝐡 𝐬𝐞𝐧𝐢𝐨𝐫.

Menurut Tan Sri Shafee, hakim Abu Bakar Jais tidak sepatutnya dilantik ke panel 5 hakim yang mendengar judicial review kes SRC -- kerana beliau baru sahaja dilantik 2 hari sebelum itu menjadi hakim mahkamah persekutuan. Abu Bakar ialah hakim mahkamah rayuan 3 hari sebelum itu. 

Isu yang kedua ialah, kejanggalan 2 hakim mahkamah rayuan dilantik 𝟐 𝐡𝐚𝐤𝐢𝐦 𝐦𝐚𝐡𝐤𝐚𝐦𝐚𝐡 𝐫𝐚𝐲𝐮𝐚𝐧 𝐝𝐢𝐥𝐚𝐧𝐭𝐢𝐤 𝐬𝐞𝐝𝐚𝐧𝐠𝐤𝐚𝐧  𝐦𝐚𝐬𝐢𝐡 𝐚𝐝𝐚 𝟔 𝐡𝐚𝐤𝐢𝐦 𝐦𝐚𝐡𝐤𝐚𝐦𝐚𝐡 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐞𝐤𝐮𝐭𝐮𝐚𝐧 𝐲𝐚𝐧𝐠 𝐚𝐯𝐚𝐢𝐥𝐚𝐛𝐥𝐞 untuk dipilih memyemak semula keputusan penghakiman kes SRC. 

Isu yang terakhir, Shafee berhujah, jika 𝐤𝐞𝐭𝐮𝐚 𝐡𝐚𝐤𝐢𝐦 𝐬𝐮𝐝𝐚𝐡 𝐭𝐞𝐫𝐥𝐢𝐛𝐚𝐭 𝐝𝐚𝐥𝐚𝐦 𝐦𝐞𝐦𝐛𝐮𝐚𝐭 𝐤𝐞𝐩𝐮𝐭𝐮𝐬𝐚𝐧 𝐦𝐞𝐧𝐣𝐚𝐭𝐮𝐡𝐤𝐚𝐧 𝐡𝐮𝐤𝐮𝐦𝐚𝐧 𝐭𝐞𝐫𝐡𝐚𝐝𝐚𝐩 𝐍𝐚𝐣𝐢𝐛, 𝐛𝐞𝐥𝐢𝐚𝐮 𝐭𝐢𝐝𝐚𝐤 𝐥𝐚𝐠𝐢 𝐥𝐚𝐲𝐚𝐤 𝐮𝐧𝐭𝐮𝐤 𝐦𝐞𝐧𝐠𝐞𝐭𝐮𝐚𝐢 𝐩𝐚𝐧𝐞𝐥 𝐡𝐚𝐤𝐢𝐦 𝐮𝐧𝐭𝐮𝐤 𝐣𝐮𝐝𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰.

Ini kerana, ia bukan sahaja akan ada conflict of interest dalam untuk menyemak kembali keputusan yang dibuat olehnya sendiri dan selain itu perihal tentang kuasa yang terlalu besar dimiliki oleh Tengku Maimun dalam menentukan lantikan hakim dalam setiap kes. -- Malaysia Forward

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.