TIPS KEKAL MENYIMPAN DALAM JANGKA MASA PANJANGRamai orang menyimpan nak cepat kaya. Ini adalah satu pemikiran yang tidak kena pada tempatnya. Kalau nak cepat kaya kenala melabur. Tapi kalau melabur kalau nak cepat untung risikonya juga pasti tinggi.

Untuk jangka panjang (minimum 2 tahun), simpan emas lebih berbaloi berbanding Tabung Haji (TH) atau ASB. Harga emas confirm naik dalam jangka panjang disebabkan nilai duit kertas sentiasa merosot kibat inflasi dan kejatuhan matawang. Ditambah pula prestasi ASB dan TH kian merosot dari tahun ke tahun.Aset yang bagus untuk simpanan jangka panjang ialah ASET FIZIKAL seperti emas (dan perak), hartanah ataupun tanah yang diusahakan.

Simpanan di TH/ASB hanya sesuai untuk simpanan kecemasan (berjumlah 3 bulan gaji) atau duit yang nak digunakan dalam jangka waktu terdekat sahaja. Selebihnya simpanlah dalam bentuk emas dan hartanah.

Harga emas naik secara purata 11.98% sej ak 2002 (dalam USD). Menurut pakar kewangan Tuan Azizi Ali, kadar keuntungan 10% +/- itu dianggap satu pulangan bagus untuk pelaburan.

Masa terbaik beli emas adalah 10 tahun lalu. Waktu kedua terbaik ialah sekarang! Mulakan simpanan emas anda hari ini.
Tags

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.