Tewaskan Djokovic, Carlos Alcaraz memenangi gelaran Terbuka A.S. dan menjadi pemain nombor satu dunia termuda

 


NEW YORK – Pemain remaja Sepanyol, Carlos Alcaraz merangkul gelaran Grand Slam pertamanya di Terbuka A.S. pada Ahad, menjadi pemain termuda yang naik ke ranking No. 1 dunia dan mengukuhkan statusnya sebagai budak poster gelombang baharu tenis.


Pemain berusia 19 tahun itu mengheret badannya yang letih kepada kemenangan 6-4, 2-6, 7-6 (7-1), 6-3 ke atas pemain Norway, Casper Ruud pada perlawanan akhir.


Alcaraz, remaja pertama yang menduduki ranking teratas, adalah juara Grand Slam lelaki termuda sejak idolanya Rafael Nadal di Terbuka Perancis 2005.


Pada hari mercu tanda, dia juga juara termuda di New York sejak Pete Sampras pada 1990.


"Sekarang saya menikmati masa ini," kata Alcaraz. “Saya seronok memiliki trofi di tangan saya. Tetapi, sudah tentu, saya lapar untuk lebih.”


“Saya mahu berada di kedudukan teratas selama beberapa minggu dan semoga bertahun-tahun. Saya akan bekerja keras lagi selepas minggu ini, dua minggu yang menakjubkan ini. Saya akan berjuang untuk lebih banyak perkara ini."


Walaupun berada di barisan hadapan era moden tenis, persembahannya pada hari Ahad juga mengandungi unsur-unsur zaman dahulu — dia memenangi 15 mata daripada 21 percubaan servis dan voli.

Ia adalah kejohanan yang melelahkan untuk Alcaraz.


Pada hari Ahad, dia mencatat rekod paling banyak masa dihabiskan di gelanggang pada satu Grand Slam, melepasi 23 jam, 21 minit yang diambil Kevin Anderson untuk menamatkan naib juara di Wimbledon pada 2018.


Sebahagian besar daripada 23 jam, 40 minit telah diambil lebih daripada 13 jam yang diambilnya untuk bermain tiga set lima berturut-turut untuk mara ke final.


Dia menyelamatkan mata perlawanan dalam kemenangan suku akhir 5 jam 15 minit ke atas Jannik Sinner.


Nadal pantas mengucapkan tahniah kepada pemain yang dilihat sebagai penggantinya.


Terbuka AS adalah trofi kelima Alcaraz pada 2022 berikutan kejayaan Masters di Miami dan Madrid serta Rio dan Barcelona.


Di Madrid, dia mengumumkan dirinya sebagai ancaman serius kepada pasukan berwibawa sukan itu apabila dia menjadi orang pertama yang menewaskan Nadal dan Novak Djokovic pada acara gelanggang tanah liat yang sama.


Dia masih dalam usia remaja dan pendapatan kerjayanya sudah hampir $10 juta.


“Carlos dilahirkan untuk bermain kejohanan ini,” kata jurulatihnya Juan Carlos Ferrero, bekas juara No. 1 dan Terbuka Perancis.


Ruud, yang turut bersaing untuk ranking No.1, tewas pada final Grand Slam keduanya tahun ini selepas dikalahkan oleh Nadal dalam Terbuka Perancis.

“Ia amat mengagumkan apa yang telah dia capai sejak remaja,” kata Ruud, yang akan naik ke No. 2 dunia pada Isnin.


"Dia adalah salah satu daripada beberapa bakat jarang yang muncul dari semasa ke semasa dalam sukan."


Dengan bumbung ditutup, penonton di Stadium Arthur Ashe menyaksikan kesunyian yang mengharukan pada ulang tahun ke-21 serangan 11 September sebelum perlawanan akhir bermula dengan tentatif.


Kedua-dua lelaki itu menyelamatkan mata pecah dalam permainan servis pembukaan mereka sebelum Alcaraz memperoleh satu-satunya rehat pada set pertama untuk mendahului utama 3-1.


Ruud tercicir set tetapi menang dari segi semangat kesukanan apabila dia membuat lantunan berganda pada dirinya dalam permainan kelapan, melepaskan mata kepada pemain Sepanyol itu.


Alcaraz menyampaikannya dengan penuh kasih sayang dan satu set pendahuluan ihsan 13 pemenangnya.


Pemain remaja Sepanyol itu, yang mara ke final dengan 2-0 menentang Ruud, mensia-siakan mata putus pada 2-2 pada set kedua.


Ruud membuat dia membayar, mendahului untuk 4-2 dan kemudian menyamakan kedudukan akhir pada mata set kedua selepas satu lagi pukulan Alcaraz yang cuai membuka gelanggang untuk pemain Norway itu.


Alcaraz mendahului 2-0 pada set ketiga sebelum Ruud membalas.


Pemain Norway berusia 23 tahun itu mempunyai dua mata set dalam permainan ke-12 selama 11 minit tetapi tidak mampu untuk menukar bola apabila Alcaraz melepaskan pukulan voli berturut-turut yang sempurna.


Alcaraz memanfaatkan sepenuhnya masa penangguhannya, berlumba-lumba mencapai kejayaan tiebreak pertamanya dalam kejohanan itu apabila permainan Ruud tiba-tiba runtuh.


Pemain Sepanyol itu merebut peluangnya, mematahkan kedudukan 4-2 pada set keempat sebelum mengambil kiraan acenya kepada 12 untuk mendahului 5-2.


Ruud berpegang kepada cinta tetapi Alcaraz mencatat sejarahnya dengan mata perlawanan kedua sebelum rebah ke gelanggang dalam perayaan selepas tiga jam 23 minit beraksi.


“Pada masa ini Carlos adalah pemain terbaik di dunia,” tegas Rudd.

Tags

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.